BBC ve Wikipedia'nın kurucusu Jimmy Wales arasındaki 'Google bağışı' ropörtajı !

İnternet arama devi Google, kendisini geliştirmesi ve büyüyebilmesi için çevrimiçi ansiklopedi sitesi Vikipedi'ye (Wikipedia) 2 milyon dolar bağışta bulundu.

Wikipedi kurucusu Jimmy Wales ve BBC arasındaki bu ilginç ropörtajı okuyun.Bu bağıştan sonra acaba Wikipedia'nın bağımsız


  • JIMMY WALES: Hayır biz tümüyle bağımsızız... Ve böyle de kalacağız... Evet, Google kısa süre önce bize 2 milyon dolarlık bir bağışta bulundu. Ancak tümüyle şartsız bir bağıştı. Sadece bize destek oluyorlar.

  • BBC: Ama iki milyon dolar gibi ciddi bir bağış kabul ettiniz. Vikipedi gibi gönüllülerin oluşturduğu bir kaynak neden paraya ihtiyaç duyuyor?

  • JIMMY WALES: Bizim yıllık bütçemiz, ya da aslında bu yılın bütçesi diyeyim, 10,5 milyon dolar civarında. Bu para ise bilgisayar sunucularımıza, bant genişliğine, programlama ekibimize ve elbette bir de idari harcamalarımıza gidiyor.

  • BBC: Google bir yandan da canlı, gerçek zamanlı bir Viki ortamı diyebileceğimiz, Wave adlı bir hizmetini devreye soktu geçenlerde. Kullanıcılar belli makalelere katkıda bulunuyor, içerik hakkında gerçek zamanlı tartışmalar yapabiliyor burada. Bu alanda peki gelecekte Vikipedi ile bir işbirliği olabileceğini düşünüyor musunuz?

  • JIMMY WALES: Evet aslında Google'ın Wave hizmeti ile kullandığı teknoloji bakımından çok ilgiliyiz. Gerçek zamanlı katkı, gerçek zamanlı metin düzenleme, bunların daha basit bir hal almış olması, bunları elbette takip ediyoruz. Ama bu alanda özel olarak planladığımız bir işbirliği yok gündemde.

  • BBC: Vikipedi'deki maddelerin oluşturulma süreci de bazen tartışmalara yol açabiliyor. Oradaki bilgilerin niteliğini nasıl denetliyorsunuz?

  • JIMMY WALES: Buradaki asıl nokta, çekirdek kullanıcılar... Binlerce gönüllüden oluşan merkezi bir grup var. Bunlar sürekli olarak içeriği büyük bir tutkuyla takip ediyorlar. Bizim yaklaşımımız da içeriğin niteliğini denetlemeyi bu gruba bırakmak şeklinde. Bu grubun elinde, bu izlemeyi ve denetimi yapabilecekleri araçlar da bulunuyor.

  • BBC: Peki, bu insanları bu işi gönüllü olarak yapmaya sevkeden gerekçe ne olabilir? Bu kullanıcıların bazıları son derece zeki, karşılığında para kazanabilecekleri bir iş yerine neden zamanlarını buraya harcıyorlar size göre?

  • JIMMY WALES: Herşeyden önce insanlar bu işi son derece zevkli buluyorlar. Belli alanlarda hobileri varsa örneğin, o konuyla ilgilenen insanları bulabiliyorlar Vikipedi'de... Yazmaktan, bu işi yapmaktan ve diğerleri ile tanışmaktan zevk alıyorlar. Ancak işin bir de yardımlaşma boyutu da var.


kaynak: BBC

0 yorum:

Yorum Gönder

 
Maltepe Nakliyat evden eve nakliyat*Şehirlerarası nakliye şehirlerarası evden eve nakliyat *Ev Taşımacılığı ev taşıma*Piyano Taşımacılığı piyano taşıma *Ofis Taşımacılığı ofis taşıma *Nakliyat Fiyatları Evden Eve Nakliyat Fiyatları*Depolama eşya depolama*Şehirici Nakliyat şehiriçi evden eve nakliyat *Asansörlü Evden Eve Nakliyat Fiyatları Asansörlü Evden Eve Nakliyat